Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2017 10:48 - Дрезгавият глас може да е заради стомашната киселина
Автор: bolenzdrav Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2616 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 29.03.2017 10:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image                                  Гастроезофагиалната рефлуксна болест (ГЕРБ) е доста често срещана -15% от населението получават типичния симптом на заболяването – пареща болка зад гръдната кост един път месечно, а 7% от тях – един път седмично. Понякога пациентите дотолкова свикват със симптомите, че не търсят навременната лекарска помощ.

 

Симптоми
За заболяването най-типична е парещата болка зад гръдната кост и чувството за връщане на храна от стомаха в хранопровода, наричано още регургитация. Появява се обикновено половин до 1 час след прием на храна, като често болката се разнася към лявата или дясната гръдна половина, понякога се локализира и високо в гръдния кош, достигайки чак до врата. Затова много често симптомите се бъркат със стенокардната болка и тази при инфаркт на миокарда. Това са типичните хранопроводни симптоми на заболяването, но то е свързано и с редица оплаквания извън хранопровода.

При изразен рефлукс стомашното съдържимо достига до фаринкса, ларинкса и устната кухина.Типичен симптом е и дрезгавият глас, който показва засягане на ларинкса. Специалистите по УНГ през последните години се научиха да различават този симптом и много често изпращат в гастроентерологичните клиники тези пациенти. Гастроезофагиалната рефлуксна болест е честа причина и за дразнене на белия дроб и развитие на бронхопневмония. При деца са описани дори и смъртни случаи. Най-честа причина за белодробните увреждания е нощният рефлукс по време на сън. Изразеният рефлукс в устната кухина е причина и за лош дъх от устата, тежко обложен и променен „географски“ език, както и за сериозни проблеми с емайла на зъбите.

Въможни причините за болестта
Съществуват т.нар. външни и вътрешни причини. Външните представляват редица медикаменти, а от вътрешните роля за развитие на заболяването играе затлъстяването, повишаването на налягането в коремната кухина. Важна роля при възрастните пациенти има и възникването на т.нар. диафрагмални езофагиални хернии, които възникват вследствие на атрофия на мускулатурата с възрастта (като хранопроводът издърпва част от горната част от стомаха в гръдния кош). 60% от хората над 60 г. имат начални диафрагмални хернии, които стават причини именно за възникване на рефлукс.
Повече тук




Гласувай:
1



1. krumbelosvet - Щастлив съм
30.03.2017 07:02
Щастлив съм да споделя ПОЛОЖИТЕЛЕН ОПИТ. На 40-годищна възраст ми откриха язва на дванадесетопръстника, която беше излекувана към 55-те с двата антибиотика срещу "хеликобактер". Но наскоро получих типични признаци на "рефлукс", които имаха предходни признаци като язвените. Реших да пробвам най-простото средство - две супени лъжици концентрат сутрин на гладно. Още първият опит даде резултат, повторих на другата сутрин за всеки случай И ТОЧКА. А имам близки млади и не-млади хора, които са стигали до болница и "предсмъртно прощаване с роднините", преди да им приложат ПРОТИВОЯЗВЕНО лечение.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bolenzdrav
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 220388
Постинги: 210
Коментари: 9
Гласове: 61
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930