Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2015 20:32 - Как фалшификатът за кацането на луната мина по света и у нас. Кой вярва в конспирации?
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 7272 Коментари: 9 Гласове:
5

Последна промяна: 17.12.2015 20:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Как фалшификатът за кацането на луната мина по света и у нас. Кой вярва в конспирации?  

15 Декември 2015

Иван Бакалов  

image Астронавтите Армстронг и Олдрин прекарват общо 21 часа и 36 минути на лунната повъхност на 20 юли 1969 г, взимайки проби и правейки снимки. НАСА

Фалшификат на интервю, в което режисьорът Станли Кубрик (тоест актьор, който го наподобява) признава, че американците не са кацали на луната през 1969 г., а той е заснел в студио на земята кацането, обра овациите из Фейсбук и YouTube.
Опровергаха го тук-там, защото сериозни медии не могат да се занимават с измислици. Но приблизително всеки четвърти-пети човек твърдо няма да повярва на опроверженията и още по-твърдо ще вярва, че американците са излъгали.
Толкова приблизително вярват и в кемтрейлс, толкова са и вярващите, че „американците сами са си съборили двете кули в Ню Йорк”.
У нас процентът на „твърдо вярващите” може да е  и по-висок от средния за развитите общества.

Когато става дума за медии и факти, никога не трябва да се забравя, че аудиторията чува това, което иска да чуе. Това е психологически феномен. И винаги се намират медии, които да й поднесат това, което иска да чуе. У нас например се напълни със сайтове, които ти поднасят желаното като действително (и за политика, и за конспирации). Не че другите медии не правят същото, но поне се стараят да се правят на обективни.

Заслужава да се проследи

 

как се разпространяват у нас и по света измислици

като тази за фалшивото кацане на луната и какъв е ефектът.
Ето с две думи откъде тръгва. На 10 декември сайтът
yournewswire.com публикува „сензация” – видео, филм на някой си журналист, който съдържа интервю с признания на режисьора Стенли Кубрик, направено „три дни преди смъртта му”, че през 1969 г. той е заснел фалшификат за кацането на луната, по поръчка на американското правителство (виж тук извадка с „признанието на Кубрик”).

Кадри от това интервю на „Кубрик” циркулират из интернет най-малко от август тази година. Но никой не ги взима насериозно. Слухове, че Кубрик е снимал кацането на луната в студио на земята се разпространяват също от години. Но сега кадрите са сглобени във филм, описани като сензация.
Сайтът yournewswire.com е нещо подобно на българския сайт „Разкрития” и др., които пишат измислици. Само като погледне човек в
yournewswire.com ще види множество такива статии – като свързана новина може да прочете например, че американски астронавти тайно са кацали на Марс още през 1973 г. (ама това не се превърна в сензация) и т. н. съчинени новини. Неща, които не можеш да прочетеш в сериозни медии на Запад. В текста се казва, че режисьорът Кубрик е подписал договор с журналиста да не разпространява неговото признание 15 години след смъртта му. Сега те изтекли и – ето, разкритието излиза на бял свят (подробности за фалшификата виж по-долу).

image Астронавтът Дейвид Скот маха към камерата след като слиза на луната от модула”Аполо 15″ през 1971 г. Скот е седмият човек стъпил на луната. Снимка: НАСА imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

От този сайт новината е препечатана на 14 декември в английския таблоид „Експрес”. Този вестник е нещо като българския „Шоу”, само че е всекидневник. „Експрес”, за разлика от българските вестници, спазва известна дистанция. В текста името на Кубрик е изписано на места в кавички или се казва „човекът, за когото се твърди”, и режисьорският фалшификат също е сложен в кавички на места. Накрая са написани и някои контрааргументи на тази конспирация.
Но съчинението са го цитирали и подобни жълти издания по света.

И български редактори в уж сериозни медии и телевизии вадят тази новина от интернет и я представят като сериозна, дори по-сериозна, отколкото в първоизточника „Експрес”, който все пак накрая оставя сянка на съмнение.
Ето кои са медиите у нас, които разпространиха

 

фалшификата като напълно сериозна новина:

В. „24 часа”: „Режисьорът Стенли Кубрик: Янките не са стъпвали на Луната, аз заснех измамата”.
„Вести” –
Vesti.bg: „Стенли Кубрик признава, че е режисирал „кацането“ на Луната” (към текста е включено и цялото фалшиво видео).
ТВ Алфа: „Нийл Армстронг никога не е стъпвал на Луната”
В. „
Стандарт: „Стенли Кубрик: Аз режисирах “кацането” на Луната”
В.
Монитор”: „Стенли Кубрик: Аз снимах измамата за янки на Луната”
Dnes.bg: „Стенли Кубрик: Янки на Луната? Аз снимах измамата!”

Към тези издания може да се добави списък от още куп жълти издания като „Блиц”, „Новини”, „Сензация”, „Петел”, „Факти” и др., които изобщо не подлагат на съмнение новината.
В уж по-сериозните „24 часа”, „Стандарт” и „Вести”, след като са изложени подробно всички „съкрушителни” факти за измамата на американското правителство, накрая има по едно изречение като уговорка, че някои се съмняват в това интервю на Кубрик, или че „руснаците” досега са щели да разобличат американците, защото ги наблюдавали със спътници. Вметнато, колкото да укрепи валидността на фалшификата.
Сайтът за култура „Площад Славейков” също „разбива” конспирацията: „Истината е, че Кубрик е режисирал кацането на Луната. Огромната измама, наречена „Америка“, е официално развенчана”, но накрая има едно изречение, които показва, че авторът се подиграва с конспирацията. Само че не се разбира и читателят ще го вземе насериозно (виж
тук).

Има друга група български медии, които дават новината с известно дистанциране още в заглавие, но все пак я слагат като сериозна.
Например
Нова тв също описва всички подробности и разобличения на „Кубрик” с водещи заглавия и анонси: „Излъгаха ли американците, че са кацнали на Луната? Видео на Стенли Кубрик задълбочи мистерията около историческото събитие”. Накрая са цитирани и астрономи, които обясняват, че това са глупости, но общият резултат е такъв, че оставя съмнения. Кацането на луната е наречено “мистерия”.
Сайтовете
Актуално” и „Дарик” например са сложили еднакви заглавия: „Скандален филм твърди, че Стенли Кубрик е режисирал кацането на Луната”. И т. н. тази „новина” е обхваната от почти всички медии у нас. Във Великобритания, откъдето е първоизточникът, не е така. И като я видиш умножена навсякъде из сайтовете, по телевизия, остава елемент на съмнение, дори да не вярваш в конспирации. А има силна религиозна вяра в част от читатели и зрители в конспирации. И те се утвърждават и разпространяват точно така, с нискокачествени медии.

Само сайтът „Офнюз” у нас веднага опроверга „новината”: „Поредният фейк за лунните конспиратори на един фалшив Стенли Кубрик” (виж тук).

От този случай могат да се направят изводи за българските медии въобще, доколкото със същата лекота пускат информация и за други събития.

Въпросното видео, кадри от което

 

циркулират из мрежата отдавна,

се появява в пълната си версия като филм в началото на октомври, но е слабо посещавано, докато не излезе публикацията в английския „Експрес”.
В началото на филма има надписи, че интервюто с „Кубрик” е заснето през май 1999 г., а той е починал през март. Това, да речем, е печатна грешка.

image Стенли Кубрик (вляво) заснет на видео малко преди смъртта си. Вдясно е кадър от фалшивото видео с “признания” на Кубрик. Снимки: от екрана

Но вдовицата на Кубрик опроверга. Тя съобщи чрез свой представител, че такъв журналист никога не е интервюирал съпруга й, нито Кубрик е участвал в такава конспирация. Това, разбира се не е достатъчно за вярващите в конспиративни теории.

Те не приемат и аргументите, че човекът в кадрите дори не прилича на Кубрик (виж тук кадри с истинския Кубрик по това време), а очевидно е актьор, нарочно сниман в полусянка, за по-голяма конспирация и за да не личи измамата (виж тук).

В нередактирани кадри от т. нар. филм, разпространени преди окончателното му сглобяване, се чува как интервюиращият се обръща към човека, който би трябвало да е Кубрик, с името Том и му дава инструкции как да говори – явно доказателство, че това е постановка (виж тук, към 14-а минута).

Дали всичко това е достатъчно да разубеди вярващите в конспирации? Не, разбира се. Те почват да вадят аргументи, че флагът на САЩ, побит от Армстронг на луната, не може да се развява,

 

защото там няма вятър

На снимката нямало и звезди в черното небе. Сенките на знамето и Армстронг не съвпадали и др.
Още преди години НАСА отговори на тези конспиративни теории, очевидно отчитайки, че част от обществото като мислене е на равнището на малки деца от началното училище.

И ето накратко обясненията. Знамето в горната си хоризонтална част има пръчка, която да го държи изправено, като развято. То е леко смачкано, извито, заради материята, от която е направено, извадена и недотам разгърната. Пръчката си личи, вижда се и с просто око.

Снимките са правени с фотоапарат „Хаселблад” 6х6 см. Когато се снима общ план с фотоапарат с филм (и не само), няма как да се видят звездите на черното небе, особено когато експозицията е нагласена за силно осветени от слънцето обекти, а не за нощно небе. (А и какво е пречило на „Кубрик” да си сложи „звезди” където трябва?).
Сенките – неравната повърхност скрива някои и те не се виждат. А всъщност може ли „Кубрик” да е снимал в студио, с прожектор, който наподобява слънцето, а да е допуснал такава грешка със сенките?
И т. н. всяко твърдение за конспирация е нелепо и има своето просто обяснение.

Първите стъпки на Армстронг на луната са предавани директно от камерите на лунния модул и са гледани от 530 млн. зрители по света. У нас някои „специалисти” спорят, че тогава нямало директни предавания и видеозапис (ами то как да излъчват - или е едното, или другото). Тогава е имало директни предавания и то повече от сега, защото видозаписът не е бил с толкова високо качество. И към 1969 г. не само видеомагнетофони, ами и видеокасетофони е произвела американската компания “Ампекс”.

Най-накрая – може ли някой да повярва, че хиляди служители на НАСА в онези години са участвали в някакво съзаклятие, конспиративна фалшификация и досега всички спазват „омерта” и мълчат. Не един или двама луди, ами поне десетина сериозни хора досега, към 50 години по-късно, щяха да признаят конспирацията. Всеки служител на НАСА е от средно американско семейство с по 3-4 деца, ако не той, то поне някой син, дъщеря досега щеше да издаде признанията на вече покойния си роднина от НАСА.

Конспиративното мислене не се подчинява на нормална логика и аргументи. То е вид религиозен фанатизъм.
Има хора, които твърдо вярват, че земята е плоска. Имат си своя организация и сайт Flat Earth Society. По същия начин има вярващи и в това, че НАСА не е пращала хора на луната.



http://e-vestnik.bg/24157/kak-falshifikatat-za-katsaneto-na-lunata-mina-po-sveta-i-u-nas-koy-vyarva-v-konspiratsii/




Гласувай:
6



1. truthful - За още потвърждения за фалификацията
17.12.2015 22:00
Лъжата за кацането на Луната от Apolo 11 - http://truthful.blog/novini/2013/10/29/lyjata-za-kacaneto-na-lunata-ot-apolo-11.1198392
Лъжата за кацането на Луната от Apolo 11 - 1ва част - http://truthful.blog/novini/2013/11/04/lyjata-za-kacaneto-na-lunata-ot-apolo-11-1va-chast.1200964
И един интересен въпрос - Как така през 1969 до 1972 са кацали на Луната с един и същи !?!? модул няколко пъти, а едва 2020 г. ще направят опит за кацане? Правил си нещо няколко пъти и не можеш да го направиш след 50 години?
цитирай
2. pando - Много интересна статия
18.12.2015 00:18
Но много въпроси са останали без отговор.И американците не искат да отговорят ...Защо никой не оспори,че Гагарин е летял в космоса?
Да покажат фотоапаратите с които са "правили"снимки на луната. При тази температура филмовата лента просто изгаря. Да го покажат.И т.н. и т.н.
Още повече данните с координатите на "прилуняванията" са противоречиви и объркани...Лазерният отражател също няма точни координати...
Много въпроси без отговор.Ще видим след две три години когато китайците и руснаците ще кацнат,истината ще излезе наяве.
Предполагам ,че тази медийна кампания има за цел да смекчи шока от разкриването на измамата...което е неизбежно.
цитирай
3. pando - Колега,отговори ми честно
18.12.2015 00:45
От 1971 година доларът не е гарантиран със злато,защото "златото е варварска реликва"-това е официалнот обяснение. Въпреки това ФАЩ първото нещо което правят е да съберат на"сигурно" място златните резерви на своите сателити и съюзници.
Защо правят това след като "златото е варварска реликва"?
Същото нещо е правил на времето и Хитлер...

цитирай
4. watchtowerman - Първите американски астронавти на мисията "Аполо" - "Аполо -11", оставиха на Луната И Лазерни отражатели.
19.12.2015 08:42
Защо бе направено това ?! Ами, ДОТОГАВА астрономическите обсерватории определяха разстоянието от Земята до Луната с помощта на лазерен лъч, който - изпратен от Земята, е нужно да се отрази в Луната за да се върне обратно и - времето, умножено по скоростта на светлината даваше разстоянието от Земята до Луната. Ама ИМАШЕ ЕДИН МНОГО ВАЖЕН ВЪПРОС - кога се отразява лъчът и то така, че да се върне в мястото, откъдето е изпратен ?! Ами лъчът ще се отразява в Луната дотогава, докато НЕ НАМЕРИ лунна структура с добри ОТРАЖАТЕЛНИ качества за да върне обратно към Земятя лъча. А докато ЛЪЧЪТ НАМЕРИ такава лунна структура с такива отражателни качества се изисква ВРЕМЕ и РАЗСТОЯНИЯ, които всъщност са НЕДЕЙСТВИТЕЛНИ по отношение на ТОЧНОТО изчисляван на разстоянието от Земята до Луната. Именно затова, първите стъпили на Луната американски астронавти, "для ползу человечества" поставиха на лунната повърхност лазерни отражатели, за да могат изпратените от земята - астрономическите обсерватории, лазерни лъчи да се отразят МИГНОВЕННО от "Лазерните отражатели", за да се изчислява до милиметър разстоянието от Земята до Луната. ОТТОГАВА, ВСИЧКИ земни обсерватории ползват тези лазерни отражатели, оставени на Луната от първите американски астронавти - включително и български и съветски, а после - руски, астрономически обсерватории, ама ТЕЗИ ПОЛЗИ ИЗОБЩО НЕ ВЛИЯЯТ на разпространението на ЛЪЖИТЕ, че "американското кацане" на Луната било фалшиво...Разпространителите на подобни Не-научни материали ВИНАГИ са били от средата на Невежеството...
цитирай
5. watchtowerman - Обсерваторията в Рожен е отворена и ...
19.12.2015 08:45
Обсерваторията в Рожен е отворена и за посетители. Там всеки може да се ограмоти не само за "отражателите", ами и за лунните сеизмографи, които, въз основа на падащите метеорити, дават данни, че Луната е кухо тяло, която има свръх-твърда обвивка от "някакакъв" метал, а въз основа на ДРУГИ монтирани уреди, измерващи и влажността на лунната повърхност, се установява, че из недрата на Луната изригват и водни струй , в един от случайте дори е покрита с водни пръски територия от 225 кв км, , и т.н. данни въз основа на които мнозина учени твърдо застават на позицията, че Луната всъщност е ИЗКУСТВЕН обект, Плод на интелигентен Дизайн...
цитирай
6. watchtowerman - За допълнителн ограмотяване на войнстващото атеистично невежество...
19.12.2015 08:50
http://watchtowerman.blog/politika/2010/07/16/na-16-iuli-1969-izletia-quot-apolo-11-quot.577722

цитирай
7. getmans1 - Що ли си губиш времето, балкан гора да изгориш тез кратуни се сурови ще останат!
19.12.2015 20:10
watchtowerman написа:
http://watchtowerman/politika/2010/07/16/na-16-iuli-1969-izletia-quot-apolo-11-quot.577722


цитирай
8. pando - И още нещо
21.12.2015 13:13
Вижте моля:

''OMAR44.perso.sfr/27.Reflecteurs.laser-coordonnees perdu

Също: Gerhard Wisnefski "Lugen im Weltraum" Knaur 2005 (Лъжите в космоса)

Michel Stenneken /занимава се с история на овладяването на космоса/ е поискал да си купи парцел на Луната близо до местата на "прилуняванията".Оказва се следната ситуация: Няма координати на "прилуняванията".НАСА дава противоречиви и объркани координати.Накратко той получава десет версии на координатите/всичките противоречиви/,осем от които са на НАСА. Лунните модули и автомобила не могат да бъдат "намерени",нямат координати,а модулът е с размери 4,2 м широчина и 3,26 метра височина. А преди време на Гугл Мун бяха "снимали" човек със сянка/същият е бил фотографиран на Марс!!!!/.На Гугл Мун има пропагадни материали,но не и прецизни координати...
Отдавна на вярвам на салатите на НАСА. Разбирам ги,тези хора трябва да оправдаят заплатите си...


цитирай
9. strrelez - Ами радиацията?
23.12.2015 08:09
Цитат с продължение: "Астронавтите Армстронг и Олдрин прекарват общо 21 часа и 36 минути на лунната повъхност на 20 юли 1969 г, взимайки проби и правейки снимки. НАСА" - и са получили доза радиация надхвърляща 10-кратно смъртоносната за нормален човек. Е да, но те са америкън хироус, за тях е нормално да оцелеят.
Темата е огромно-голяма, накратко, истината (по-точно полу-истината) се опитва да излезе наяве, на малки дози. Самите американци загатнаха за истината чрез излезлия наскоро фантастичен филм "Interstellar" - http://www.tor/2014/10/30/interstellar-moon-landing-history/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579518
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031