Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2017 21:48 - Тровят ни с ЕС храни, но..., у нас - дрън-дрън-та пляс
Автор: tempis75 Категория: Политика   
Прочетен: 741 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Най -вероятно в ЕС няма да бъде създаден единен орган, който да следи за еднаквото качество на храните, продавани в страните от ЕС. Това коментира днес в предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR служебният министър на земеделието Христо Бозуков.

По думите му това няма да стане, защото Германия се е обявила против, а останалите страни от Западна Европа не са изразили мнение по словашкото проучване. Единствено Франция е подкрепила предложението на България за създаване на подобна агенция.
"Министърът на земеделието на Германия аргументира решението си с това, че подобен орган ще натовари съюза с още 700 чиновници. Проблемът може да се реши с осведомяване на потребителите, които да избират дали да ползват този продукт или да търсят друг". Христо Бозуков припомни, че изследването на Словакия обхваща 22 храни. 9 от тях не с намерени различия, в 3 са открити такива, а в 10 са значителни разминаванията.

Пред Милена Милотинова министърът каза, че консервантът "аспартам" не е забранен. Но словаците дали пример точно с него. Изследван е еднакъв по марка и вид натурален сок, който се продава в Австрия и Словакия.

Резултатите - този от Словакия бил с различен цвят от другия. Консистенцията също била различна. В словашкия е ползван "аспартам", а в австрийския - не.
"Подчертавам, че не са установени опасни храни. Тук възниква съмнение и опасение, че хората са третирани като втора категория европейци, което е недопустимо. И аргументацията на фирмите, че се съобразяват с вкуса на местните потребители, не е издържан. Не би трябвало те да се съобразяват с вкуса на местните потребители, а трябва да предлагат еднакви стоки във всички вериги от страните в ЕС.", коментира Христо Бозуков.


Още по темата (или пак дрън-дрън та пляс):
Родни лаборатории ще следят стоки от Запада за Изтока
Вишеградската четворка с мисия: Еднакво качество на храните за всички!



Гласувай:
0


Вълнообразно


1. dinkov - Динков
11.03.2017 22:12
Че кой ни кара да им купуваме стоките. Никой. Просто толкоз ни е акъла. Че и големите хипермаркети са техни. Защо ги допуснахме и то в централните части на градовете.Те ни продават със съмнително качество вносни изостанали стоки, ние ги купуваме, а те изнасят печалбата за да подпомагат техните пенсионери. Ами защото са бедни. А пък нашите са богати, затова да им пратим някоя и друга пара, че да работи тяхната икономика. Ама, че простотия.
Имам подобен постинг "Файдата (ползата) и глупостта от чуждестранните хранителни вериги". Ако ти е интересно прочети я.
Ицко
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tempis75
Категория: Политика
Прочетен: 73550
Постинги: 73
Коментари: 25
Гласове: 8
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930